Planine

Planine - Zoranić, Petar | Caritasspiritistcenter.org

... planina. Planine nastaju i oblikuju se tektonskim procesima koje dijelimo na endogene ili unutrašnje (sizmička i vulkanska aktivnost) i egzogene ili vanjske (erozija, denudacija, korazija) ... Planine - Gorski kotar ... .Sedam glavnih dijelova, ili ploča, koji tvore Zemljinu koru, guraju se preko Zemljine kugle brzinom rasta nokta, ali silom koju ljudski um ne može pojmiti. Planine je naslov prvog hrvatskog romana, kojeg je napisao i 20. rujna 1536. završio Petar Zoranić, a objavljen je u Mletcima 1569., nakon piščeve smrti.. To je pastirsko-alegorijski roman (čest tip proze u tom razdoblju), pisan u prozi i stihu. Rad ... Planine lektira, Petar Zoranić | Lektire.hr ... . rujna 1536. završio Petar Zoranić, a objavljen je u Mletcima 1569., nakon piščeve smrti.. To je pastirsko-alegorijski roman (čest tip proze u tom razdoblju), pisan u prozi i stihu. Radi se o jedinstvenom djelu te vrste u hrvatskoj književnosti, s preuzetim motivima iz latinske i talijanske književnosti te vidljivim ... PLANINE. Hrvatska nije zemlja visokih planina, ali značajan dio naše zemlje je u gorskom području. Planinska područja su ujedno, uz rijeke, i najdivljiji dio Hrvatske. Planine su istaknuti dio naše zemlje, iako se ne visinama mogu mj...

INFORMACIJA

AUTOR
Zoranić, Petar
DIMENZIJA
8,1 MB
NAZIV DATOTEKE
Planine.pdf

OPIS

Planine je naslov prvog hrvatskog romana, kojeg je napisao i 20. rujna 1536. završio Petar Zoranić, a objavljen je u Veneciji (Mlecima) 1569., nakon piščeve smrti. To je pastirsko-alegorijski roman (čest tip proze u tom razdoblju), pisan u prozi i stihu. Radi se o jedinstvenom djelu te vrste u hrvatskoj književnosti, s preuzetim motivima iz latinske i talijanske književnosti te vidljivim utjecajem Vergilija, Ovidija, Dantea, Boccacia, Petrarke, Jacopa Sannazara (autor pastirskog romana Arcadia), ali i domaćih književnika poput Marka Marulića i hrvatskih začinjavca. Roman se sastoji od 24 poglavlja, a u uvodu se nalazi posveta ninskom kanoniku Mateju Matijeviću.

Želite li pročitati knjigu?Planine u pdf formatu? Dobar izbor! Ovu knjigu je napisao autor Zoranić, Petar. Čitati Planine Online je sada tako jednostavno!

POVEZANE KNJIGE