Blago

Blago - Lagerlof, Selma | Caritasspiritistcenter.org

... ... BlagoFund - Home | BLAGO Content ... ... Ломбард «Благо»: кредит под залог золота, серебра, техники ... но з умовами партнерського договору на сайті bla...

INFORMACIJA

AUTOR
Lagerlof, Selma
DIMENZIJA
7,1 MB
NAZIV DATOTEKE
Blago.pdf

OPIS

Kratki roman Blago nastao je iz pera Selme Lagerlöf, švedske dobitnice Nobelove nagrade 1909. godine, koja je time postala i prva žena koja je primila to priznanje za svoj književni rad… Likovi i radnje smješteni su u njezinu rodnu zemlju, i nude nam zanimljive prizore života u Švedskoj s kraja 19. stoljeća te su prožeti starim sjevernjačkim legendama. Okosnice njezinom jednostavnom liričnom stilu su ljubav i smrt, dobro i zlo te neizostavne moralne poruke. U Blagu muškarce zanima novac, ubojstvo i osveta. Oni ne primjećuju zlo vidljivo čak i njihovim psima. Kad stara gazdarica (a tko bi bolje znao da je dom ugrožen?) upozorava da se nekoliko kilometara dalje bruse noževi, njezin gospodar odbija vjerovati da bi ona mogla čuti što on ne može. Pas prodavača ribe ima dovoljno instinkta da ga požuruje i zavija, naslućujući smrt; žena prodavača ribe i vlasnica taverne reagiraju na neprirodno koliko god malo razumjele; muškarci okreću leđa razumijevanju čak i kad ih se preklinje. Ali ono što priča nameće bavi se mukotrpnom borbom djevojke Elsalill da izabere između najdraže sestre, čiji duh mora tako dugo lutati zemljom “da je izlizala noge do krvi” i može naći spokoj u grobu samo ako njezin ubojica bude lišen slobode; i sir Archieja, samog ubojice, kojeg Elsalill voli svim srcem. Stvaranje svog prvog uspješnog djela i kako ga je s godinama valjalo usavršiti opisala je autorica u jedinstvenoj književnoj autobiografiji, Priči o priči, koja je uz još sedam pripovjedaka uklopljena u ovo izdanje.

Želite li pročitati knjigu?Blago u pdf formatu? Dobar izbor! Ovu knjigu je napisao autor Lagerlof, Selma. Čitati Blago Online je sada tako jednostavno!

POVEZANE KNJIGE