Živjeti s nadnaravnim bićima

Živjeti s nadnaravnim bićima - Šešo, Luka | Caritasspiritistcenter.org

...i s nadnaravnim bićima. Luka Šešo. Vukodlaci, vile i vještice hrvatskih tradicijskih vjerovanja luka šešo ... Predstavljanje knjige 'Živjeti s nadnaravnim bićima' dr ... ... ... Živjeti s nadnaravnim bićima knjiga autora Šešo, Luka ... ... i s nadnaravnim bićima. Luka Šešo. Vukodlaci, vile i vještice hrvatskih tradicijskih vjerovanja luka šešo. Cijena: 129,00 HRK. Cijena s popustom: 77,40 HRK. (1 Recenzija) Pročitajte recenzije (1) Napišite recenziju. Dodaj u listu želja. Takav opisivački pristup istraživanju nadnaravnih bića potrajat će sve do nakon Drugog svjetskog rata, kada će se pod okriljem folkloristike dogoditi neke promjene i pričanje o nadnaravnim bićima neće biti shvaćeno samo kao način iznošenja podataka koje je vrijedno i zanimljivo sakupiti, nego će se posvetiti pozornost i samim načinima pripovijedanja u kojima će znanstvenici poput Maje Boškov...

INFORMACIJA

AUTOR
Šešo, Luka
DIMENZIJA
7,1 MB
NAZIV DATOTEKE
Živjeti s nadnaravnim bićima.pdf

OPIS

Mitska bića hrvatskih tradicijskih vjerovanja Promatramo li s pozicije hrvatske etnologije problem nadnaravnih bića iz korpusa tradicijskih vjerovanja, prvenstveno ćemo se susresti s poprilično bogatim materijalom koji o njima govori deskriptivno i nabrajački. Vještice, mòre, vukodlaci, vile i druga bića već više od stotinu godina u fokusu su hrvatskih etnologa, folklorista i entuzijastičnih sakupljača građe o narodnom životu. Još od kraja 19. stoljeća raznorodni sakupljači građe, koje 1897. godine Antun Radić okuplja oko novonastalog projekta narodoznanstva, donose brojne zapise iz narodnog života u kojima se spominju nadnaravna bića. Međutim, o tim bićima gotovo uvijek ćemo moći saznati samo kako izgledaju, kako se vjeruje da nastaju, što dobrog ili lošeg čine ljudima, u što se mogu pretvoriti, kako se nazivaju ili eventualno što ljudi pričaju o susretu s njima. Takav opisivački pristup istraživanju nadnaravnih bića potrajat će sve do nakon Drugog svjetskog rata, kada će se pod okriljem folkloristike dogoditi neke promjene i pričanje o nadnaravnim bićima neće biti shvaćeno samo kao način iznošenja podataka koje je vrijedno i zanimljivo sakupiti, nego će se posvetiti pozornost i samim načinima pripovijedanja u kojima će znanstvenici poput Maje Bošković-Stulli tražiti obrasce i pravilnosti konstruiranja priča iz žanra mitskih predaja. Koristit će se starija prikupljena građa, ali još uvijek nitko neće pokušati u cijelom problemu razumjeti samog čovjeka, nositelja tradicije i glavnog aktera vjerovanja u nadnaravna bića. Do danas se nisu dali odgovori imaju li vjerovanja u nadnaravna bića neku društvenu ulogu. Kako i zašto ih je čovjek stvorio, koja im je svrha, što uvjetuju i čime su uvjetovana. Odgovori na sva ova pitanja nužni su želimo li razumjeti njihova tvorca, samog čovjeka i njegov odnos prema nadnaravnom. No, može li se uopće probati shvatiti nositelj tradicijskih vjerovanja samo na temelju odavno prikupljenih terenskih zabilješki?

Želite li pročitati knjigu?Živjeti s nadnaravnim bićima u pdf formatu? Dobar izbor! Ovu knjigu je napisao autor Šešo, Luka. Čitati Živjeti s nadnaravnim bićima Online je sada tako jednostavno!

POVEZANE KNJIGE