Katekizam zaštite spomenika

Katekizam zaštite spomenika - Dvorak, Max | Caritasspiritistcenter.org

...m zaštite spomenika prvi je put preveden i objavljen 1988 ... Koha online catalog › Details for: Katekizam zaštite ... ... . godine u tematskom broju splitskoga èasopisa „Po-gledi". Špikiæ je uredio drugo kritièko izdanje koje je opremio enciklopedijskim tekstom i bilješkama kojima je protumaèio pojmove i osobe spominjane u tekstu, te priredio opšir-nu bibliografiju. U drugomu zagrebaèkom iz- Tekst Katekizma zaštite spomenika izvorno je objavljen 1916. godine.Autor je jedan od najznačajnijih povjesničara u ... Katekizam zaštite spomenika — Booksa ... . godine.Autor je jedan od najznačajnijih povjesničara umjetnosti toga doba u Europi koji je istodobno radio kao konzervator u Središnjem povjerenstvu za proučavanje i održavanje povijesnih i umjetničkih spomenika Austrougarske Monarhije.Knjižica je nastala u suradnji s prestolonasljednikom...

INFORMACIJA

AUTOR
Dvorak, Max
DIMENZIJA
8,1 MB
NAZIV DATOTEKE
Katekizam zaštite spomenika.pdf

OPIS

Tekst Katekizma zaštite spomenika izvorno je objavljen 1916. godine. Autor je jedan od najznačajnijih povjesničara umjetnosti toga doba u Europi koji je istodobno radio kao konzervator u Središnjem povjerenstvu za proučavanje i održavanje povijesnih i umjetničkih spomenika Austrougarske Monarhije. Knjižica je nastala u suradnji s prestolonasljednikom Franjom Ferdinandom, a trebala je biti prevedena na petnaestak jezika naroda Monarhije. Iznimno je važna u europskom kontekstu konzervatorske teorije i prakse, s dugom recepcijom na našim prostorima zahvaljujući autorovim sljedbenicima Ljubi Karamanu, Gjuri Szabi i Anđeli Horvat (Dvořákovo djelovanje – i na hrvatskoj kulturnoj baštini – se jest ravnalo prema načelima sažetima u tom djelu). Iako je prošlo gotovo stoljeće od prve objave, tekst ne gubi na aktualnosti, pa se i u naše doba prevodi s izvornim ilustracijama. Današnjem čitatelju pružit će se važan temelj poznavanju hrvatske konzervatorske tradicije i otvoriti mogućnost novih interpretacija i primjena u praksi. Katechismus je u oba izdanja, 1916. i 1918. objavljen u suradnji s Povijesnoumjetničkim institutom Središnjega povjerenstva za njegu spomenika. Spajajući Denkmalpflege i Kunstgeschichte, priručnik je tako i strukturiran kao spoj teksta i slike, teorijskih rasprava i ilustracija. U tom se smislu knjiga može sagledavati kao dvodijelna, s tekstualnim i slikovnim dijelom. Dok se tekst nije mijenjao, u izdanju iz 1918. umjesto 139 pojavljuje se 140 ilustracija s primjerima i protuprimjerima koji su prikazivali probleme konzervatorske prakse. Pored te podjele, tekstualni je dio ustrojen u šest većih poglavlja s uvodom kojima prethodi opsežni predgovor prevoditelja i urednika.

Želite li pročitati knjigu?Katekizam zaštite spomenika u pdf formatu? Dobar izbor! Ovu knjigu je napisao autor Dvorak, Max. Čitati Katekizam zaštite spomenika Online je sada tako jednostavno!

POVEZANE KNJIGE