Grimmove bajke za male i velike

Grimmove bajke za male i velike - Pullman,Philip | Caritasspiritistcenter.org

...his Document. Description: Philip Pullman - Grimmove Bajke Za Male i Velike ... Jesu li necenzurirane Grimmove bajke stvarno za djecu? ... . Copyright: © All Rights Reserved. Polarno svjetlo Tanki bode Jantarni dalekozor Satni mehanizam Grof Karlstein. Philip Pullman. GRIMMOVE BAJKE ZA MALE I VELIKE S engleskoga prevela: Snjeana Husi. Izbor obuhvaća najproslavljenije bajke, ali i manje poznate dragulje kao što su "Tri zmijska lista", "Kuma Smrt" i "Djevojka bez šaka". Svaku je bajku Pullman popratio bilješkom, koja uz njegov osobni komenta ... Grimmove bajke za male i velike — Booksa ... . Svaku je bajku Pullman popratio bilješkom, koja uz njegov osobni komentar sadrži i podatke o izvorima i drugim verzijama iste priče. Grimmove bajke za male i velike.pdf. ISBN. 9811691733795. Knjiga Zlatne bos...

INFORMACIJA

AUTOR
Pullman,Philip
DIMENZIJA
8,1 MB
NAZIV DATOTEKE
Grimmove bajke za male i velike.pdf

OPIS

Prije nešto više od dva stoljeća Jacob i Wilhelm Grimm objavili su prvo izdanje svoje zbirke bajki. Od prvog izdanja 1812. godine “Dječje i kućne bajke” doživjele su još šest izdanja, sve do sedmog i konačnog iz 1857. godine, kada je zbirka već bila neizmjerno popularna. Neke od bajki iz zbirke postale su odonda dijelom zapadne kulture kao malokoji drugi tekst: svi znaju za Pepeljugu, Snjeguljicu, Ivicu i Maricu. Takvu slavu doživjela je još samo “Tisuću i jedna noć“; to su dvije najvažnije i najutjecajnije zbirke narodnih priča koje su ikad ugledale svjetlo dana. Izučavatelji književosti i folklora, kulturne i političke povijesti, teoretičari frojdovskog, jungovskog, kršćanskog, marksističkog, strukturalističkog, poststrukturalističkog, feminističkog, postmodernističkog i bilo kojeg drugog uvjerenja pronašli su neiscrpno bogatstvo za svoje istraživanja u tih 210 priča. A sad nam Philip Pullman pruža novu priliku da uživamo u besmrtnim pričama braće Grimm. Pullman je odabrao pedeset i tri priče koje su njemu posebno drage ili važne. Izbor obuhvaća najproslavljenije bajke, ali i manje poznate dragulje kao što su Tri zmijska lista, Kuma Smrt i Djevojka bez šaka. Svaku je bajku popratio bilješkom, koja uz njegov osobni komentar sadrži i podatke o izvorima i drugim verzijama iste priče. Pullmanova je verzija katkad duhovita a katkada potresna, ali uvijek pitka: “Jedino što sam htio ovom knjigom bilo je ispričati najbolje i najzanimljivije među njima i pritom ukloniti sve što bi im moglo zapriječiti nesmetan tijek. Nisam ih htio postaviti u suvremeno okruženje niti pružiti osobno tumačenje ili skladati poetične varijante na izvornik; htio sam samo stvoriti verziju bistriju od vode.”Philip Pullman je engleski pisac najpoznatiji po trilogiji “Njegove tamne tvari”, koju čine romani “Polarno svjetlo”, “Tanki bodež” i “Jantarni dalekozor”. Trilogija je prodana u preko petnaest milijuna primjeraka, a izašla je u više od četrdeset zemalja, među kojima i u Hrvatskoj. Prema prvome dijelu snimljen je film pod naslovom Zlatni kompas, s glumačkim zvijezdama Nicole Kidman i Danielom Craigom. Pullman je objavio brojne druge romane i novele za djecu, od kojih su na hrvatskom izašli “Satni mehanizam” i “Grof Karlstein”. Primio je više nagrada za svoj rad, a ističe se godišnja nagrada Whitbread koju je 2001. osvojio za “Jantarni dalekozor”, koja nikad prije nije dodijeljena piscu za djecu. Philip Pullman živi u Oxfordu u Engleskoj.

Želite li pročitati knjigu?Grimmove bajke za male i velike u pdf formatu? Dobar izbor! Ovu knjigu je napisao autor Pullman,Philip. Čitati Grimmove bajke za male i velike Online je sada tako jednostavno!

POVEZANE KNJIGE