Snovi pod trećim Reichom

Snovi pod trećim Reichom - Beradt, Charlotte | Caritasspiritistcenter.org

...d Trećim Reichom kratka je knjižica, no njezin sadržaj potiče na duga promišljanja i analize ... Beradt | PDF | Dream | Psychological Trauma ... . Charlotte Beradt otkriva se kao iznimna eruditkinja koja asocijacije i književne i filozofske veze donosi nenametljivo i s lakoćom, cijelo vrijeme ostavljajući snove svojih informatora u prvom planu. Njezina prva knjiga »Snovi pod Trećim Reichom« u Njemačkoj je objavljena 1966., a u SAD-u 1968. godine. U Njemačkoj je 1934. jedan čovjek u snu počinio zločin koji se sastoji u izjavi: » ... Snovi pod Trećim Reichom, Charlotte Beradt | Abrakadabra web shop ... . godine. U Njemačkoj je 1934. jedan čovjek u snu počinio zločin koji se sastoji u izjavi: »Ničemu se više ne veselim«. Taj čovjek, činovnik zaposlen u gradskoj upravi, usnio je:»Navečer sam... Njezina prva knjiga "Snovi pod Trećim Reichom" (Das Dritte Reich des Traums) u Njemačkoj je objavljena 1966, a u SAD-u 1968. Godine 19...

INFORMACIJA

AUTOR
Beradt, Charlotte
DIMENZIJA
8,3 MB
NAZIV DATOTEKE
Snovi pod trećim Reichom.pdf

OPIS

U ovoj metodološki i konceptualno jedinstvenoj knjizi njemačka novinarka i publicistkinja Charlotte Beradt donosi i komentira sadržaje mnoštva snova koje su Nijemci različite dobi i društvenog statusa (od vlasnika tvornice do čistačice, od obrtnika i trgovaca do studenata, liječnika i činovnika, a među njima je niz Židova) usnili, a ona ih anketiranjem prikupila u prvom razdoblju nacističkog režima od 1933. do 1939. godine. Ova zbirka snova pruža nešto što ne nudi nijedna druga vrsta povijesnih izvora, naime zaprepašćujuću promjenu perspektive koja proširuje vidokrug i otvara slojeve do kojih ne dosežu čak ni dnevničke zabilješke. Zabilježeni snovi uvode nas u niše naizgled privatne svakodnevice, u koju prodiru valovi propagande i terora. Sanjači vide kako se čitav tehnički aparat moderne civilizacije (ministarstva, carinske postaje, škole, vojarne, zatvori, bolnice, policijske uprave…) pokreće i kako se svaljuje na njih ne bi li usmjerio, promijenio ili izobličio njihovo vlastito ponašanje. U snovima se s tjeskobnom jasnoćom pokazuje kako sve što ima udjela u olakšavanju ili reguliranju moderne svakodnevice, u nacizmu istodobno čovjeka lišava njegova osobnog integriteta. Na čovjeka se vrši prisila da pjeva kao i drugi, da pozdravlja kao i drugi, da govori kao i drugi, da bude pasivan sudionik; prisile su to kojima sanjač nastoji umaći tako što im se podčinjava. Vlastite misli bivaju otuđene tako što se prilagođuju propagandnim frazama: od obaveze da se govori do zapovijedi da se šuti, dapače, do zabrane sanjanja kao krajnje konzekvence terora u mediju sna. Charlotte Beradt (1907-1986), odrasla je u Berlinu u židovskoj trgovačkoj obitelji, do dolaska nacista na vlast radila je kao novinarka i publicistkinja. Bila je članica Njemačke komunističke partije, ali ju je napustila zbog neslaganja sa sve većom staljinizacijom. Godine 1939. emigrirala je nakratko u Englesku, a od 1940. živi u New Yorku. Poslije rata postala je stalna suradnica zapadnonjemačkog radija i počela objavljivati priloge u časopisima i novinama u domovini, a bavila se i prevođenjem s engleskoga na njemački; među ostalim prevela je više eseja H. Arendt, s kojom se i sprijateljila. Njezina prva knjiga Snovi pod Trećim Reichom (Das Dritte Reich des Traums) u Njemačkoj je objavljena 1966, a u SAD-u 1968. Godine 1969. objavila je biografiju socijaldemokratskog, odnosno komunističkog političara Paula Levia. Godine 1973. priredila je knjigu pisama Rose Luxemburg svojoj tajnici i prijateljici Mathilde Jacob.

Želite li pročitati knjigu?Snovi pod trećim Reichom u pdf formatu? Dobar izbor! Ovu knjigu je napisao autor Beradt, Charlotte. Čitati Snovi pod trećim Reichom Online je sada tako jednostavno!

POVEZANE KNJIGE