Nova finska gramatika

Nova finska gramatika - Marani, Diego | Caritasspiritistcenter.org

...ska gramatika je triler o identitetu koji na poetičan i inteligentan način govori o problemu nacionalnog i osobnog identiteta ... Diego Marani: Nova finska gramatika | fama newsfama news ... . Kao lingvist opsjednut jezikom, Marani propituje kako nas jezik definira i određuje naš identitet. 2. Nova finska gramatika 77 3. Drvo lijepih uspomena 133 4. Predosjećaj kraja 205 Epilog 215 MaraniKB.indd 9 1/16/15 8:32 AM Nova finska gramatika je triler o identitetu koji na poetičan i inteligentan način govori o problemu nacionalnog i osobnog identiteta. Kao lingvist opsjednut jezikom, Marani propituje kako nas jezik definira i određuje naš identitet. Nova finska gramatika je ... Moderna vremena :: Nova finska gramatika - mvinfo.hr ... . Kao lingvist opsjednut jezikom, Marani propituje kako nas jezik definira i određuje naš identitet. Nova finska gramatika je triler o identitetu koji na poetičan i inteligentan način govori o problemu nacionalnog i osobnog identiteta. Kao lingvist opsjednut jezikom, Mar...

INFORMACIJA

AUTOR
Marani, Diego
DIMENZIJA
8,1 MB
NAZIV DATOTEKE
Nova finska gramatika.pdf

OPIS

Tko je Sampo Karjalainen? Nova finska gramatika je triler o identitetu koji na poetičan i inteligentan način govori o problemu nacionalnog i osobnog identiteta. Kao lingvist opsjednut jezikom, Marani propituje kako nas jezik definira i određuje naš identitet.Radnja romana događa se u Drugom svjetskom ratu. Vojnom liječniku po imenu Petri Friari, pripadniku medicinskog osoblja na njemačkom brodu-bolnici usidrenom 1943. u tršćanskoj luci, dovode teško ranjenog mladog vojnika koji je izgubio pamćenje. Mladić uza se nema nikakvih dokumenata, samo mornarsku jaknu s ušivenim finskim imenom »Sampo Karjalainen«. To Petrija, koji potječe iz Finske, navodi na zaključak da je teško ranjeni vojnik također Finac, te on pomaže »Sampu« da ponovo otkrije svoj materinji jezik i domovinu. Obojica muškaraca su egzilanti – svatko na svoj način – i obojica se suočavaju s pitanjem vlastitog identiteta. Arhetipska drama o identitetu započinje Sampovim ovladavanjem govorom i kretanjem. Jezik je središnji motiv naracije. Bez jezika, nemamo vlastite korijene i sjećanja. Dok putuje ratom razorenom Europom »natrag« u Finsku, Sampo doživljava povremene proplamsaje sjećanja: »Naglo, poput poriva za povraćanjem, osjetio sam iznenadnu potrebu da govorim.« U Finskoj se Sampo sprijateljuje s vojnim kapelanom, gorljivim pastorom Koskelom, koji vjeruje da će učenje o finskim mitovima i legendama pomoći rastrojenom čovjeku da nađe nekakvo uporište, no Sampo se i dalje ne osjeća kao da se vratio kući: »Imao sam posve jasan osjećaj da sam nepromišljeno i strmoglavo jurio pogrešnim putem. U najskrovitijim zakucima mojeg nesvjesnog bio sam mučen osjećajem da je unutar mojeg mozga pulsirao još jedan mozak – živ zakopan.«O autoru: Talijanski književnik Diego Marani radi kao viši lingvist u Europskoj uniji u Briselu. Za jedne švicarske novine piše tjedne kolumne o aktualnim događajima jezikom koji je sam izmislio – europantom. U Francuskoj mu je objavljena zbirka priča na europantu, a u Italiji šest romana, od kojih je Nova finska gramatika nagrađena najprestižnijim nagradama, a kritičari su govoreći o romanu često koristili riječi »genijalno« i »remek-djelo«.

Želite li pročitati knjigu?Nova finska gramatika u pdf formatu? Dobar izbor! Ovu knjigu je napisao autor Marani, Diego. Čitati Nova finska gramatika Online je sada tako jednostavno!

POVEZANE KNJIGE