Znanost o znanosti i refleksivnost

Znanost o znanosti i refleksivnost - Bourdieu, Pierre | Caritasspiritistcenter.org

...SBN: 9789532227048 Izdavač: Naklada Jesenski i Turk d ... KATALOG :: Znanost o znanosti i refleksivnost :: Pierre ... ... ... Znanost O Znanosti I Refleksivnost ... SBN: 9789532227048 Izdavač: Naklada Jesenski i Turk d.o.o. Područje: Sociologija Uvez: Meki uvez SKU: VBZ-1065723 Kategorija: Društvene znanosti Jezik: Hrvatski Biblioteka: Naklada Jesenski i Turk Godina izdanja: 2014 Format: 20,5*13,5 Broj stranica: 184. Znanost o znanosti i refleksivnost. Autor: Bourdieu, Pierre. O knjizi ZNANOST O ZNANOSTI I REFLEKSIVNOST. Učinilo mi se osobito nužnim da se znanost podvrgne povijesnoj i sociološkoj analizi koja nipošto ne želi...

INFORMACIJA

AUTOR
Bourdieu, Pierre
DIMENZIJA
1,2 MB
NAZIV DATOTEKE
Znanost o znanosti i refleksivnost.pdf

OPIS

“Učinilo mi se osobito nužnim da znanost podvrgnem povijesnoj i so­ciološkoj analizi koja nipošto ne kani relativizirati znanstvenu spoznaju svodeći je na njezine povijesne uvjete, dakle na dane okolnosti, već koja naprotiv želi omogućiti onima koji se bave znanošću da bolje shvate druš­tvene mehanizme koji usmjeravaju znanstvenu praksu te da tako postanu „gospodarima i posjednicima” ne samo „prirode”, prema staroj kartezi­janskoj tradiciji, nego i, a to bez sumnje nije manje teško, društvenoga svijeta u kojem se proizvodi spoznaja o prirodi.” -Pierre Bourdieu “Knjiga Znanost o znanosti i refleksivnost spada u ono područje Bourdi­euova impozantnog opusa koje se bavi pitanjima uloge i mjesta znano­sti u suvremenom društvu. Specifičnost njegovog sociološkog pristupa problematici društvene ukotvljenosti znanosti, njezinih institucionalnih uređenja, praksi i spoznajnih rezultata, ogleda se u kritičkom odmaku kako od postmodernog relativizma tako i od scijentističke ideologije, koji, po Bourdieuovu uvjerenju, onemogućavaju razumijevanje episte­mološke „posebnosti” znanstvene spoznaje i stoga pridonose razaranju povjerenja u znanost.” -Davorka Matić Znanost, karakter znanstvene produkcije i njena uloga u gospodarstve­nom razvitku danas je u fokusu interesa mnogih znanstvenih discipli­na, a posebno u društvenim znanostima. Socijalna i povijesna priroda znanosti polazišna je točka Bourdieuove analize u kojoj on suprotstavlja unutrašnji integritet znanosti vanjskim pritiscima ekonomskih, politič­kih i religijskih interesa.

Želite li pročitati knjigu?Znanost o znanosti i refleksivnost u pdf formatu? Dobar izbor! Ovu knjigu je napisao autor Bourdieu, Pierre. Čitati Znanost o znanosti i refleksivnost Online je sada tako jednostavno!

POVEZANE KNJIGE