Lipicanci

Lipicanci - Westerman, Frank | Caritasspiritistcenter.org

...ci su se uzgajali u čistoj krvi, a kobilama stare gojidbe bili su često pridijeljeni čisti lipicanski pastusi ili pastusi potomci kobila stare gojidbe i lipicanskih pastuha ... Postopek prodaje - Lipicanec ... . Pod upravom oca tadašnjeg vlasnika ergele, Elemera pl. Jankovića, ergela je osobito procvala. U Hrvatskoj se lipicanac počinje uzgajati 1700. godine na ergeli grofa Andrije Jankovića u Terezovcu (Suhopolje), a 1806. godine u ergeli Đakovo. U početku je stvoren kao laki karosijer i jahaći konj, a s vremenom se počinje koristiti kao izvor radne snage u transportu, poljoprivredi, vojsci, rekreaciji te u dresur ... Lipicanac - Ministarstvo poljoprivrede - HPA ... . U početku je stvoren kao laki karosijer i jahaći konj, a s vremenom se počinje koristiti kao izvor radne snage u transportu, poljoprivredi, vojsci, rekreaciji te u dresurnom i zaprežnom sportu. Lipicanac u Hrvatskoj. U Hrvatskoj se lipicanci počinju uzgajati 1806. u Đakovu, a u 19. stoljeću stvara se zasebna linija pastuha, Tulipan. Posebice se uzgajao u Slavoniji, jer je zadovoljavao tadašnje potrebe za većim, jačim i ustrajnim konjem, dobre ćudi s malim zahtjevima za hr...

INFORMACIJA

AUTOR
Westerman, Frank
DIMENZIJA
7,1 MB
NAZIV DATOTEKE
Lipicanci.pdf

OPIS

Glavna tema knjige Lipicanci (naslov izvornika: Dier, bovendier, doslovno prevedeno: Životinja, nadživotinja) naizgled je vrlo posebna životinja: najstarija kultivirana pasmina konja — lipicanac. Westerman je ispričao tu priču na sebi svojstven način, kao vrlo osoban dijalog s „glavnim protagonistom“. Ali lipicanac u stvari nije glavni protagonist ove knjige, nego samo lajtmotiv, misao vodilja, oko koje autor isprepliće cijeli niz priča, često se udaljavajući od teme, da bi se opet vratio na polaznu točku. Stvarna tema knjige nije samo jedna, autor dotiče i isprepliće niz tema u fascinantnu cjelinu. Jedna je od njih svakako pitanje koju ulogu igra nasljednost a koju okolina u nastanku odnosno izraženosti rasnih obilježja (nature vs. nurture) — u konja kao i u ljudi (npr. suludih pokušaja „oplemenjivanja“ pod Hitlerom, Staljinom i Ceausescuom) sve do genetskih laboratorija našeg doba.

Želite li pročitati knjigu?Lipicanci u pdf formatu? Dobar izbor! Ovu knjigu je napisao autor Westerman, Frank. Čitati Lipicanci Online je sada tako jednostavno!

POVEZANE KNJIGE