Karnera

Karnera - Popović, Milorad | Caritasspiritistcenter.org

...arnera (Italian pronunciation: [ˈpriːmo karˈnɛːra]; 26 October 1906 - 29 June 1967), nicknamed the Ambling Alp, was an Italian professional boxer and wrestler who reigned as the boxing World ... Karnera by Milorad Popović ... ... Karnera sözünün azərbaycan dilində istifadasi, mənası, izahı, yazılışı... ... arnera (Italian pronunciation: [ˈpriːmo karˈnɛːra]; 26 October 1906 - 29 June 1967), nicknamed the Ambling Alp, was an Italian professional boxer and wrestler who reigned as the boxing World... Последние твиты от Ka...

INFORMACIJA

AUTOR
Popović, Milorad
DIMENZIJA
7,9 MB
NAZIV DATOTEKE
Karnera.pdf

OPIS

Karnera je roman o boksu i o boksačima, provincijskim razbijačima i neostvarenim šampionima, o ljudima koji nisu bili velike pameti, ni dobre tehnike, ali su udarali kao maljem. Karnera je roman o svijetu koji je u stalnome raskoraku između međusobno udaljenih, ali nezavršenih historijskih vremena: usporedo teče vrijeme knjaza i kralja Nikole, vrijeme bratoubilačkog klanja u Drugome svjetskom ratu, vrijeme crnogorskoga osvajanja Beograda, vrijeme napada na Dubrovnik i Konavle… I uza sve te vremenske bujice, teče privatno vrijeme pripovjedača, koji se probija kroz život, i kroz sva ta povijesna vremena. Njegova priča na čitatelja djeluje gotovo hipnotički, uvjerljivo poput najsirovijeg realizma, vrlo često uz likove iz stvarnoga života, s njihovim stvarnim imenima, ali taj realizam, taj dokument vremena, u sljedećem trenutku prelazi u san i u košmar, u kratku fantaziju, koja će se opet sliti u neku drugu bujicu, da bi sve bujice, na kraju, činile Karneru. Roman jednoga boksača, iz vremena jugoslavenskoga socijalizma, roman nekoliko dama, koje u neko historijsko nedoba, na Cetinju, u najzaturenijoj i najkišovitijoj prijestolnici Europe, kartaju bridž. Ispripovijedana živim jezikom, u kojem svaka riječ čuva pamćenje na svijet iz kojeg je nastala, Karnera je knjiga-posveta Crnoj Gori. Na polici uz Milovana Đilasa, Ismaila Kadarea, Roberta Bolana, Mirka Kovača, Borisa Marunu… -Miljenko Jergović Roman Karnera bio je u užem izboru nagrada Jutarnjeg lista i t-portala, a u Tuzli je osvojio nagradu Meša Selimović za 2013. godinu. Milorad Popović rođen je 1957. godine u Lipi Cuckoj kod Cetinja. Objavio je sedam knjiga poezije: Sa trga glodara (1981), So Jude (1982), Nema više klađenja (1985), Red se polako za­vodi (1987), Ce­tinjski ljetopis (1991), Nesigurna zemlja (2005) i Raskršća (2008), te knjige eseja: Mali na­rod i nacionalizam (1997), Crnogorsko pitanje (1999), Po­dijeljena nacija (2010), i Njegoš i crnogorska nacija (2011). Poezija i eseji prevedeni su mu na de­setak stranih jezi­ka. Dobitnik je više nagrada za književnost. Ima status istaknutoga kul­turnog stvaraoca Crne Gore.

Želite li pročitati knjigu?Karnera u pdf formatu? Dobar izbor! Ovu knjigu je napisao autor Popović, Milorad. Čitati Karnera Online je sada tako jednostavno!

POVEZANE KNJIGE