Diktatori

Diktatori - Overy, Richard | Caritasspiritistcenter.org

...i u antičkom Rimu. U posebno opasnim ratnim situacijama jedan od konzula bi, po nalogu Senata, imenovao diktatora na najviše šest mjeseci, koji bi potom preuzimao najvišu vojnu vlast ... Diktatori, 3. izdanje - shop.skolskaknjiga.hr ... . Diktatorov zamjenik bio je magister equitum (izvorno zapovjednik konjice). Kasnije je vojna funkcija diktatora postala sekundarna, i bivali su mu povjereni posebni unutarnjopolitički zadaci. Diktatori se predstavljaju uglavnom kao brzo rješenje za sve međuljudske, ekonomske i državne problema za koje su po njima krivi ili odgovorni svi drugi konkurentski politički sustavi. Zajedničko je svim diktaturama da negativno definiraju svoje (samo-stvorene) neprijatelje protiv kojih se bore. Mnoge diktature imaju: Hitler je rijetki izuzetak iz pravila da diktato ... TOP 10: Ovo su najsuroviji diktatori u istoriji (FOTO ... ... . Zajedničko je svim diktaturama da negativno definiraju svoje (samo-stvorene) neprijatelje protiv kojih se bore. Mnoge diktature imaju: Hitler je rijetki izuzetak iz pravila da diktatori dočekaju duboku starost. Posljednjih dana Drugog svjetskog rata sa svojim se suradnicima zatvorio u bunker ispod sjedišta ureda Rajha. U bunker su svakodnevno stizal...

INFORMACIJA

AUTOR
Overy, Richard
DIMENZIJA
8,1 MB
NAZIV DATOTEKE
Diktatori.pdf

OPIS

Više od pola stoljeća nakon Staljinove i Hitlerove smrti, njihove diktature još uvijek bacaju dugu i stravičnu sjenu na moderan svijet. Bili su vođe najrazornijih i najsmrtonosnijih režima u povijesti, pobivši milijune ljudi. Vodili su najveći i najskuplji rat u povijesti. Ipak, milijuni Nijemaca i Rusa oduševljeno su podržavali njih i vrijednosti koje su zastupali. U ovoj opsežnoj i impresivnoj povijesti Overy podrobno analizira dva režima, pokušavajući odgovoriti na bitna pitanja: Kako su te diktature bile moguće? Kako su funkcionirale? Kakva je to veza koja je tako snažno povezivala diktatore i narode kojima su vladali? Overy iznosi dojmljiv i slikovit prikaz različitih putova kojima su Staljin i Hitler došli na vlast i načina na koji su zlostavljali svoj narod i vladali njime.Uzbudljiva, uvjerljiva, lako prohodna, a opet maestralna i u dijelovima iznenađujuća knjiga o dvije vjerojatno najobrađivanije povijesne ličnosti 20. stoljeća. Overy je ostao svjež, poseban, hrabar u knjizi koja obrađuje Hitlera i Staljina i režime koje su predstavljali, a to mogu samo vrhunski znanstvenici i odlični pripovjedači. Dobra historiografi ja je kao pripovijest, ali ograničena izvorima, provjerljiva. Diktatori su knjiga kojoj se može stalno vraćati, koja objašnjava puno više od vremena kada su jedan s drugim komunicirali ili se sukobljavali njemački führer i sovjetski vođa Staljin. Richard Overy napisao je knjigu koju sa zanimanjem čitaju svi; iz koje s lakoćom uče studenti, ali i tekst koji je zanimljiv i onima koji su čitavog života o Hitlerui Staljinu posvuda nešto slušali, ali žele pouzdanu informaciju na jednom mjestu. Tvrtko Jakovina”Treba li nam još jedna knjiga o Hitleru i Staljinu? Overyju je dovoljno samo nekoliko stranica da nas uvjeri kako zaista treba.” Observer”Impresivan prilog povijesti tog razdoblja… nezaobilazno.” Sunday Telegraph”Overyjeva nenadmašna knjiga neprocjenjiva je i genijalno opisuje izopačeni moralni univerzum tih režima i njegovo djelovanje na njihove građane.” New York Times”Britki prilog suvremenoj historiografiji.” Times Literary SupplementO autoru: RICHARD OVERYje profesor povijesti na londonskom King’s Collegeu. Član je Britanske Akademije a 2001. godine dobio je nagradu Samuel Elliot Morison za doprinos vojnoj povijesti. Autor je brojnih knjiga o Trećem Reichu i o Drugom svjetskom ratu.

Želite li pročitati knjigu?Diktatori u pdf formatu? Dobar izbor! Ovu knjigu je napisao autor Overy, Richard. Čitati Diktatori Online je sada tako jednostavno!

POVEZANE KNJIGE