Prigovor savjesti

Prigovor savjesti - Boyne, John | Caritasspiritistcenter.org

...avjesti (još i prigovor savjesti) je odluka pojedinca da odbije izvršiti neku obvezu koju mu nameće pravni sustav ... Prigovor savjesti: pravo i dužnost - World Beyond War ... . Pravo na priziv savjesti proizlazi iz slobode savjesti, koja je zajamčena člankom 18. Opće deklaracije o pravima čovjeka. U čl. 47. Pri tome je nužno da sloboda savjesti jedne osobe ne ugrožava ili isključuje prava drugih. Pravo na priziv savjesti najčešće se veže uz medicinu, ali i služenje vojnog roka te nošenje i uporabu oružja. Parlamentarna skupština Vijeća Europe utvrdila je pravo na priziv savjesti u medicini Rezolucijom 1763 iz 2010. ... Prigovor savjesti i nagovor savjesti u ratu oko pobačaja ... ... . Parlamentarna skupština Vijeća Europe utvrdila je pravo na priziv savjesti u medicini Rezolucijom 1763 iz 2010. godine. Prigovor savjesti 10.10.2019. podijeli stranicu: Osobama koje zbog svojih vjerskih ili moralnih uvjerenja nisu pripravne sudjelovati u obavljanju vojničkih dužnosti u Hrvatskoj vojsci dopušten je prigovor savjesti. Pravo na prigovor savesti izvedeno je iz slobode savesti, mišljenja i ve...

INFORMACIJA

AUTOR
Boyne, John
DIMENZIJA
8,1 MB
NAZIV DATOTEKE
Prigovor savjesti.pdf

OPIS

Politički, osoban, dojmljiv… roman koji strastveno propitujući ne traži odgovor samo na pitanje što to znači biti muškarac, već i što to znači biti ljudsko biće u ekstremnim ratnim uvjetima. Irish Times Rujan 1919: Dvadesetogodišnji Tristan Sadler putuje vlakom iz Londona u Norwich kako bi Marian Bancroft predao svežanj pisama njezina brata Willa. Tristan se borio s Willom rame uz rame u Prvom svjetskom ratu. Zajedno su prošli obuku, a kad su prebačeni na bojišnicu u Francuskoj dijelili su brutalno iskustvo ratnog nasilja obilježenog svakodnevnim umiranjem i okrutnošću nadređenih. Ali Will je 1917. položio oružje pozvavši se na prigovor savjesti pa ga je prijeki sud osudio za kukavičluk te je strijeljan. Ubrzo postaje jasno da pisma nisu pravi razlog Tristanova posjeta. Duboko u sebi Tristan nosi mučnu tajnu koju očajnički želi ispovjediti Marian, ako za to smogne snage. Čitatelj će u impresivnom finalu priče u kojoj se konstantno propituju pojmovi kukavičluka i hrabrosti doznati šokantnu istinu o događaju koji je Tristanu Sadleru obilježio čitav život. »Neizmjerno potresan roman, ravan Kraju ljubavne priče Grahama Greenea. John Boyne dao je izvanredno dobar prikaz destruktivne sile koju može osloboditi mučna, dugo čuvana tajna. Ovo je priča o zabranjenoj ljubavi – o homoseksualnoj ljubavi – s tragičnim ishodom.« John Irving »Izvanredno… Naracija je naizmjence podjednako nepredvidiva i tragična… Važno djelo.« Carlo Gebler »John Boyne donosi potpuno svjež pogled na važne teme. Vodi nas kroz povijest i čini to putovanje suštinskim, dirljivim, stvarnim.« Colum McCann John Boyne irski je autor kratkih priča i romanopisac čiji su romani nagrađivani brojnim uglednim nagradama u Irskoj i izvan nje (Curtis Brown Award, Hennessy Literary Award, IMPAC Literary Award, Orange Prize Readers Book of the Year itd.). Napisao je sedam romana koji su mu donijeli nepodijeljene pohvale publike i struke.

Želite li pročitati knjigu?Prigovor savjesti u pdf formatu? Dobar izbor! Ovu knjigu je napisao autor Boyne, John. Čitati Prigovor savjesti Online je sada tako jednostavno!

POVEZANE KNJIGE