Što je bio komunizam?

Što je bio komunizam? - Koenen, Gerd | Caritasspiritistcenter.org

...am je pojam koji ima više značenja tj. može se koristiti za opisivanje socijalnog i ekonomskog sistema, ideologije koja podržava takav sistem ili političkog pokreta koji pokušava sprovesti uvođenje komunističkog sustava ... Komunizam - Wikicitati ... . Komunizam je politička, ekonomska i socijalna doktrina koja teži ravnopravnosti društvenih klasa uklanjanjem Komunizam je prvi put uspostavljen u Rusiji zahvaljujući takozvanoj ruskoj revoluciji 1917. Utjecaj marksističke misli, posebno djela Kapital , bio je presudan u ruskoj formulaciji... U knjizi 'Što je bio komunizam?' koju je kod nas objavio Durieux, njemački publicist Gerd Koenen pokušava dati relativno sažet o ... Komunizam je bio prožet zločinom - Komentari | Večernji.hr ... . Utjecaj marksističke misli, posebno djela Kapital , bio je presudan u ruskoj formulaciji... U knjizi 'Što je bio komunizam?' koju je kod nas objavio Durieux, njemački publicist Gerd Koenen pokušava dati relativno sažet odgovor na komplicirano pitanje, čija je aktualnost možda i mnogo veća nego što se na prvi pogled može pretpostaviti. „Što je bio komunizam?" u svakom slučaju nije knjižica za povijesnu transmisiju ideala potrebnih za suočav...

INFORMACIJA

AUTOR
Koenen, Gerd
DIMENZIJA
7,9 MB
NAZIV DATOTEKE
Što je bio komunizam?.pdf

OPIS

Ma koliko da je dobrim dijelom otišao u povijest, komunizam je još uvijek jedno od najintrigantnijih pitanja. Gerd Koennen mu se vraća ispočetka – počinje pitanjem tko su u stvari bili boljševici, a pred kraj knjige suočava se s Kinom, komunističkom zemljom čija globalna uloga postaje sve veća. Koennen je autor impresivnog niza knjiga o lijevim pokretima i totalitarizmima, a izlazak ovog eseja je u Njemačkoj – mimo velike informativnosti knjige – bio popraćen velikom javnom raspravom. Kulturni program najveće radiostanice Deutschlandfunk prikazao ju je kao duhovitu, zgusnutu i poantiranu knjigu kakvih ima malo, naglašujući da u njoj nije naglasak na novim otkrićima, nego da ju komunizam zanima kao uznemirujući ekstrem u modernoj civilizaciji. Njeno objavljivanje stavlja se u kontekst najznačajnijih knjiga o komunizmu zadnja dva desetljeća, kao što su Furetova Povijest jedne iluzije, Crna knjiga komunizma Stephana Courtoisa i Svjetska povijest komunizma Davida Priestlanda, ali i prethodnog istraživanja Koenena o SSSR-u, Utopije čišćenja, te se smatra vrhunskim dosegom na tom području. Teza da su teror i ubijanje jedna od glavnih crta komunizma u njegovom realno postojećem obliku u 20. stoljeću u njemačkoj javnosti izazvao je pohvale, ali i negiranja da je to uopće bitno za temu. Najveći stručnjaci knjigu preporučuju mladim ljudima: Erhard Eppler u Süddeutsche Zeitpunkt kaže da profesionalni revolucionari-poduzetnici (poput Lenjina) doista nisu imali ništa s radničkim pokretom, dok Arno Widman u Frankfurter Rundschau smatra kako Koenneovoj raspravi ide u prilog njegov odmak otpadnika od komunističke ideje te da je uspješno raskrstio sa svim starim objašnjenjima.

Želite li pročitati knjigu?Što je bio komunizam? u pdf formatu? Dobar izbor! Ovu knjigu je napisao autor Koenen, Gerd. Čitati Što je bio komunizam? Online je sada tako jednostavno!

POVEZANE KNJIGE