U potrazi za Ivanom

U potrazi za Ivanom - Lovrenčić, Sanja | Caritasspiritistcenter.org

...id) i kartica za natjecateljske romana U potrazi za igrice Regoč i Kviz o Ivani Ivanom iste autorice ... U potrazi za Ivanom • Film • TvProfil ... . 7. iskustva koja želim podijeliti 9. IDEJA O PROJEKTU...  Sinula tijekom čitanja romana U potrazi za Ivanom  Stupila sam u kontakt s književnicom i predložila joj suradnju, a ona... Prije stotinu godina Ivana Brlić Mažuranić je objavila Čudnovate zgode šegrta Hlapića, jednu od ponajboljih knjiga za djecu koje imamo, knjigu koja Često nazivana hrvatskim Andersenom, sama je zanimljiv lik pa je Sanja Lovrenčić u knjizi U potrazi za Ivanom krenula u potragu s željom da otkrije... Читать онлайн «U potrazi za Ivanom» автора Sanja Lovrenčić на Bookmate — ... U potrazi za Ivanom — Sanja Lovrenčić | Читать книгу онлайн на... ... ... Читать онлайн «U potrazi za Ivanom» автора Sanja Lovrenčić на Bookmate — Nakon pročitanih stranica i stranica dnevničkih zapisa, bilježaka i pisama, nakon niza putovanj...

INFORMACIJA

AUTOR
Lovrenčić, Sanja
DIMENZIJA
7,9 MB
NAZIV DATOTEKE
U potrazi za Ivanom.pdf

OPIS

Nakon pročitanih stranica i stranica dnevničkih zapisa, bilježaka i pisama, niza putovanja i razgovora, Sanja Lovrenčić je napisala izuzetno provokativan, a istovremeno stilski dorađen biografski roman čitak na mnogim razinama. Priča o umjetnici u njemu se isprepliće s pričom o ženi, o normama, uzusima i očekivanjima društva u vrijeme njezina života. U knjizi strukturiranoj poput glazbenog komada, gotovo kontrapunkta, isprepliću se zapisi i pravi život, sadašnjost i prošlost, današnja perspektiva i živa povijest, što na osobit način dinamizira potragu za likom Ivane Brlić Mažuranić… Anita Peti-Stantić Ivana Brlić-Mažuranić (1874. – 1938.) hrvatska je književnica koja je priznata u Hrvatskoj i u svijetu kao jedan od najznačajnijih pisaca za djecu. Rođena je u poznatoj obitelji Mažuranića kao unuka Ivana, pjesnika i političara, hrvatskog bana, a kćer Vladimira, pravnika i pravnopovijesnog pisca. Udajom za Vatroslava Brlića, političara i odvjetnika u Slavonskom Brodu, ulazi u još jednu poznatu obitelj hrvatskog društva. Okružena bogatim bibliotekama u jednoj i drugoj kući, atmosferom rada i domoljublja stjecala je i sama u vlastitom domu bogato znanje, učila jezike i živjela intezivnim, bogatim unutrašnjim životom. Sve svoje djelovanje posvetila je obitelji, odgoju i svojim književnim ostvarenjima. Književni uspjeh je postigla «Čudnovatim zgodama šegrta Hlapića» (1913) i posebno «Pričama iz davnine» (1916), koje su joj priskrbile epitet hrvatskog Andersena. Kritika je njezinu prozu držala jedinstvenom sintezom životnoga idealizma, naravnosti izraza i delikatnosti rijetkoga humora (A. G. Matoš) pa su je, premda je pisala za djecu, hvalili kolege (A. B. Šimić, D. Domjanić) i književni povjesničari (A. Barac). Takvim ocjenama pridružila se i kritika u svim onim zemljama, koje su imale sreću da se, još za života ove hrvatske spisateljice, upoznaju s njenim najboljim djelima – «Pričama iz davnine» i «Čudnovatim zgodama šegrta Hlapića». Već 1924. objavljen je u Londonu engleski prijevod «Priča iz davnine» pod naslovom «Croatian Tales of Long Ago». Do kraja toga desetljeća pojavili su se i prijevodi ovoga djela na švedskom, češkom, danskom i ruskom jeziku, a potom su uslijedili prijevodi na slovački, njemački, ukrajinski… Djela Ivane Brlić-Mažuranić doživjela su do danas 60-ak prijevodnih izdanja na 30-ak svjetskih jezika, među kojima su i esperanto i kineski jezik. O njezinom značaju govori i činjenica da ju je Akademija dva puta (1931, 1938) predlagala za Nobelovu nagradu, primivši je 1937. za svoga (dopisnoga) člana, kao prvu ženu kojoj je dodijeljena takva čast.

Želite li pročitati knjigu?U potrazi za Ivanom u pdf formatu? Dobar izbor! Ovu knjigu je napisao autor Lovrenčić, Sanja. Čitati U potrazi za Ivanom Online je sada tako jednostavno!

POVEZANE KNJIGE