Hrvatsko Glagoljsko Srednjovjekovlje

Hrvatsko Glagoljsko Srednjovjekovlje - Pantelić, Marija Agnezija | Caritasspiritistcenter.org

... glagoljsko srednjovjekovlje. Referenca: Autor: Marija Agnezija Pantelić ... Hrvatsko 'novo srednjovjekovlje' i Žižekovo 'ustaško kršćanstvo' ... . II►Marija Angezija Pantelić : Hrvatsko glagoljsko srednjovjekovlje ISBN: 978-953-11-0678-8 Nakladnik: Kršćanska sadašnjost.  Hrvatsko glagoljsko srednjovjekovlje. Autori: Marija Angezija Pantelić. Hrvatska znanstvena bibliografija CROSBI promovira otvoreni pristup hrvatskim znanstvenim Ključne riječi Marija Agnezija Pantelić ; Glagoljsko srednjovjekovlje (Marija Agnezija Pantelić ; Glagolitic... Harvard Čun ... Marija Agnezija Pantelić: Hrvatsko glagoljsko srednjovjekovlje... ... ... Harvard Čun...

INFORMACIJA

AUTOR
Pantelić, Marija Agnezija
DIMENZIJA
8,3 MB
NAZIV DATOTEKE
Hrvatsko Glagoljsko Srednjovjekovlje.pdf

OPIS

U suizdanju Kršćanske sadašnjosti i Družbe sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskog iz Zagreba te kao djelo Instituta za ekumensku teologiju KBF-a Sveučilišta u Zagrebu, objavljeno je monumentalno i vrijedno djelo istaknute hrvatske filologinje i paleoslavistice, časne sestre Marije Agnezije Pantelić. Riječ je o zborniku radova te neumorne znanstvenice koja je gotovo čitav svoj radni i znanstvenički vijek provela na Staroslavenskome institutu u Zagreb, a koji su nastajali tijekom četrdesetak godina. Marija Agnezija Pantelić svoja je istraživanja usmjerila na vrlo specifično područje: na hrvatskoglagoljske liturgijske knjige, osobito na misale i brevijare. Ona je osim jezikoslovne imala i odgovarajuću teološku naobrazbu, što je utjecalo na pristup i izbor u njezinu istraživačkom radu, za što je, nakon postizanja doktorata o hrvatskoglagoljskim kodeksima krbavskoga područja u 14. i 15. st. na FF u Zagrebu, na KBF-u u Zagrebu dobila i počasni doktorat iz područja teologije. Akademik Stjepan Damjanović o s. Agneziji napisao je kako je „stekla ugled najkompetentnije istraživateljice hrvatskoglagoljske liturgijske građe koju je obrađivala s povijesnoliturgijskoga, jezičnoga, pismovnoga i iluminacijskoga vida često se baveći teškim pitanjima datacije i lokalizacije tekstova“. Ovaj zbornik radova s. Marije Agnezije Pantelić izišao je posthumno. Autorica je preminula 2008. godine dok je ovaj zbornik još bio u pripremi. Urednik i priređivač je Petar Bašić.

Želite li pročitati knjigu?Hrvatsko Glagoljsko Srednjovjekovlje u pdf formatu? Dobar izbor! Ovu knjigu je napisao autor Pantelić, Marija Agnezija. Čitati Hrvatsko Glagoljsko Srednjovjekovlje Online je sada tako jednostavno!

POVEZANE KNJIGE