Ne profitu Zašto demokracija treba humanistiku

Ne profitu Zašto demokracija treba humanistiku - Nussbaum, Martha C. | Caritasspiritistcenter.org

...anje za profit i obrazovanje za demokratiju ... (PDF) Humanistika iz perspektive... - Academia.edu ... . Ali treba voditi računa o tome da istorijski i ekonomski narativ slučajno ne navedu nikoga na ozbiljno kritičko razmišljanje o klasi, rasi i rodu, o tome da li su strana ulaganja uistinu dobra za seosku sirotinju, o tome... Chicago 17th Edition Šegedin, Petar. "Martha C. Nussbaum, Ne profitu: zašto demokracija treba humanistiku." Prolegomena 12, br. Zašto demokracija treba humanistiku (Mar ... Zato demokracija treba humanistiku | kulturpunkt ... . Zašto demokracija treba humanistiku (Martha C. Nussbaum: Not for Profit: Why Democracy Needs the Humanities). Sažetak Ne profitu je djelo napisano usred duboke svjetske gospodarske krize koja je, po mišljenju Marthe Nussba...

INFORMACIJA

AUTOR
Nussbaum, Martha C.
DIMENZIJA
7,1 MB
NAZIV DATOTEKE
Ne profitu Zašto demokracija treba humanistiku.pdf

OPIS

Knjiga Ne profitu. Zašto demokracija treba humanistiku, svjetski poznate filozofkinje Marthe C. Nussbaum, strastveni je, ali ujedno temeljito promišljeni i jasno napisani apel za očuvanje svijesti o značenju humanističkih znanosti za sve vidove i stupnjeve obrazovanja, ali i za cjelinu smislena života ljudske zajednice. Knjiga se odlikuje iznimno svestranom učenošću, preciznošću izlaganja i britkom duhovnom angažiranošću u najboljem smislu riječi. U nizu poglavlja (1. Tiha kriza, 2. Obrazovanje za profit, obrazovanje za demokraciju, 3. Građani u obrazovanju: moralne (i protu-moralne) emocije, 4. Sokratska pedagogija: važnost argumenta, 5. Građani svijeta, 6. Kultiviranje imaginacije: književnost i umjetnost, 7. Demokratsko obrazovanje na konopcu) autorica argumentirano upozorava na opasnosti jednostranog, prvenstveno ili čak isključivo na učinkovitost usmjerenog obrazovanja i načina života kojem ono služi kao osnova. Suvremene demokratske države, prvenstveno usredotočene na nacionalni ekonomski rast, potiču onaj tip obrazovanja koji će proizvesti stručne, kompetentne ali prije svega ekonomski produktivne i na tržištu rada poželjne građane, pritom sve više zanemarujući značaj humanističkih znanosti koje obrazuju ljude za kritičko mišljenje, inovativnost i odgovorno djelovanje u svijetu. Ipak, profitabilne vještine, kako autorica u ovoj knjizi opravdano naglašava, nisu dovoljne da bi zdravo demokratsko društvo činili oni koji su sposobni argumentirano kritizirati nametnute autoritete, suosjećati s marginaliziranima i različitima, te rješavati složene globalne probleme.

Želite li pročitati knjigu?Ne profitu Zašto demokracija treba humanistiku u pdf formatu? Dobar izbor! Ovu knjigu je napisao autor Nussbaum, Martha C.. Čitati Ne profitu Zašto demokracija treba humanistiku Online je sada tako jednostavno!

POVEZANE KNJIGE