U Velebitu

U Velebitu - Popović, Edo | Caritasspiritistcenter.org

...itu se nalaze i najdublji speleološki objekti u Hrvatskoj: trodijelna Lukina jama duboka 1 ... RESPEKT! Ovo je kuća na Velebitu u kojoj se rodio najbolji igrač na... ... .392 m (od visine 1.436 m do dubine od 81 m n/m) i Slovačka jama 1.320 m. 'U Velebitu' je mješavina putopisa, dnevnika i eseja, u kojoj su sakupljena iskustva i viđenje planine, kako Popovića samog tako i autora na koje se Popović poziva i koje citira. U Velebitu book. Read 2 reviews from the world's largest community for readers. Goodreads helps you keep track of books you want to read. Start by mark ... Velebit - mitska hrvatska planina - Priroda Hrvatske ... . Goodreads helps you keep track of books you want to read. Start by mark...

INFORMACIJA

AUTOR
Popović, Edo
DIMENZIJA
8,3 MB
NAZIV DATOTEKE
U Velebitu.pdf

OPIS

U Velebitu je transžanrovski hommage istraživačima Velebita, mješavina putopisa, dnevnika i eseja, u kojoj su sakupljena iskustva i viđenje planine, kako Popovića samog tako i autora na koje se Popović poziva i koje citira. Hodajući istim onim stazama kojima su dvadesetih godina prošlog stoljeća hodali Hirtz, Simonović i Poljak, autor bilježi vlastita iskustva i zapažanja uspoređujući ih s iskustvima i zapažanjima Miroslava Hirtza, ali i dvojice velikih poznavatelja Velebita iz druge polovice 20. stoljeća, Sergeja Forenbachera i Ante Rukavine. U prvoj polovici 20. stoljeća Velebit je vrvio životom. Na južnim padinama planine nalazila su se brojna naselja, a stočari su u proljeće gonili stada ovaca na vršne dijelove planine i do jeseni boravili u svojim stanovima. Početkom 20. stoljeća Velebitom je krstarila i ondašnja društvena elita – Ljudevit Rossi, austrijski oficir i jedan od najznačajnijih hrvatskih botaničara; Josip Poljak, stručnjak za geologiju krša i speleologiju te autor nenadmašnog „Planinarskog vodiča po Velebitu“ tiskanog davne 1929.; somborski liječnik i fotograf Radivoj Simonović koji je za sobom ostavio mnoštvo fotografija velebitskih stanovnika i pejzaža visoke etnografske i umjetničke kvalitete; a u to društvo spada i Miroslav Hirtz, profesor lovstva i zoologije, autor serije putopisa koji čine okosnicu knjige Ede Popovića U Velebitu. U stvaranju ove knjige velebitske staze autora vode od krških dolaca iznad ceste Obrovac – Gračac, krških polja južno od Tulovih greda, Velikog Rujna, Stapa i Konjskog na južnom Velebitu, do Lubenovca, Jezera, Zavižanske kotline i Babrovače na sjevernom Velebitu. U knjizi U Velebitu, koja se tematski nadovezuje se na predzadnje Popovićevo djelo Priručnik za hodače, sudaraju se iskustva hodača planinom nekada i sada, razmišljanja Ede Popovića i Miroslava Hirza, fotografije Radivoja Simonovića rađene na staklu s fotografijama koje je digitalnom kamerom snimio današnji hodač, a kroz odnos čovjeka i planine preispituje se smjer u kojemu ide suvremeno društvo.

Želite li pročitati knjigu?U Velebitu u pdf formatu? Dobar izbor! Ovu knjigu je napisao autor Popović, Edo. Čitati U Velebitu Online je sada tako jednostavno!

POVEZANE KNJIGE