Sinopsis sna

Sinopsis sna - Modrić, Igor | Caritasspiritistcenter.org

...s sna book. Read reviews from world's largest community for readers ... Sinopsis (Taslak Öykü) ... ... Sinopsis (Taslak Öykü) ... s sna book. Read reviews from world's largest community for readers. Poetry. We'd love your help. Let us know what's wrong with this preview of Sinopsis sna by Igor Modrić. Sinopsis...

INFORMACIJA

AUTOR
Modrić, Igor
DIMENZIJA
7,9 MB
NAZIV DATOTEKE
Sinopsis sna.pdf

OPIS

Kao što ruka pjesnika nekad jednostavno ne može odoljeti crtanju ili slikanju, tako i likovni umjetnici posežu za medijem riječi kako bi svoj umjetnički doživljaj stvarnosti iscrtali, oslikali, odnosno izrekli riječima. Igor Modrić, akademski slikar i dugogodišnji profesor crtanja, slikanja, teorije dizajna i vizualnog oblikovanja, ovom se zbirkom pridružuje mnogim likovnim umjetnicima koji su osjetili potrebu da u svom umjetničkom izrazu posegnu za drugim, verbalnim medijem. Naznake te njegove potrebe mogle su se otkriti već u humoru, ironiji i jezičnim dosjetkama koje godinama koristi u nazivima svojih slika. Riječi omogućuju Modriću – i on to vješto čini – da iskoristi dvostruki umjetnički potencijal jezika: formu (koja se opet raščlanjuje na plan grafičnosti i plan zvučnosti, ovisno o tome da li se pjesme čitaju ili slušaju) i značenje. Na planu forme Modrić je iznimno sklon igri: poigravanje zvučnim i stilskim efektima u ravnopravnu je odnosu prema sadržaju, koji se pak gotovo nikad ne iskazuje izravno, već kroz neočekivane dosjetke, igre riječi, parafraze, suprotnosti, asocijacije i citatnost. Lakoća i razbarušenost kojom se služi jezikom svjedoči o tome da je Modrić i u verbalnom mediju siguran, »kod kuće«, jednako kao i u likovnome. Zbirka Sinopsis sna sadrži 213 obrojčenih pjesama u slobodnom stihu. Premda je za dio pjesama posebno značajna njihova (u jezičnom smislu) ludistička komponenta, u svima je snažno prisutna autorova sklonost filozofskom razmišljanju i inventivnom tumačenju fenomena životne svakodnevice. Pjesme nisu nastale za pisaćim stolom, već u uobičajenom autorovom kretanju gradom te su, zapravo, njegova neposredna reakcija na iskustva svakodnevnih susreta i doživljaja. No sigurnost i inventivnost u korištenju jezika, profinjenost književnih i povijesnih asocijacija, (auto)ironija te neočekivane i začudne suprotnosti odmiču jednostavnost Modrićevih stihova od bilo kakve trivijalnosti. Predgovor knjizi napisao je akademik Tonko Maroević.

Želite li pročitati knjigu?Sinopsis sna u pdf formatu? Dobar izbor! Ovu knjigu je napisao autor Modrić, Igor. Čitati Sinopsis sna Online je sada tako jednostavno!

POVEZANE KNJIGE