Postjugoslavenska književnost?

Postjugoslavenska književnost? - Postnikov, Boris | Caritasspiritistcenter.org

...jugoslavenska književnost Research Papers on Academia ... Postjugoslavenska Jugoslavija - Viktor Ivančić - Peščanik ... .edu for free. Sažetak: Klasifikacija i određivanje djela koja bi se mogla svrstati u postjugoslavensku književnost... Na tribini ćemo doznati što je postjugoslavenska književnost i u kojoj je mjeri ona povezana s devalvacijom simboličkog kapitala pisaca i zbog čega je književnost u cjelini danas prepuštena logici... Postjugoslavenska književnost? book. Read reviews from world's largest community for read ... Postjugoslavenska književnost Research Papers - Academia.edu ... . Read reviews from world's largest community for readers. Goodreads helps you keep track of books you want to read. Start by marking ...

INFORMACIJA

AUTOR
Postnikov, Boris
DIMENZIJA
9,9 MB
NAZIV DATOTEKE
Postjugoslavenska književnost?.pdf

OPIS

Zbirka šezdesetak književnokritičkih tekstova i nekoliko eseja objavljivanih tijekom proteklih 4-5 predkriznih i kriznih godina uglavnom u domaćim medijima (Zarez, Quorum, Booksa.hr, 3. program Hrvatskoga radija…). Postnikove književne kritike donose sustavan prikaz postjugoslavenske (prvenstveno hrvatske, srbijanske i crnogorske) prozne produkcije. Opsegom nadilaze uobičajenu formu novinske kritike a interpretaciju i analizu odabranih naslova poduzimaju primarno u ideološkom ključu, istražujući mehanizme kojima se dominantni obrasci društvene, političke i ekonomske zbilje upisuju u tekst, i to ne samo na njegovoj sadržajnoj ravni, nego i na razinama književnih postupaka, narativne ekonomije ili leksičke selekcije. Knjiga također pokušava revalorizirati u nas ustaljena razumijevanja postmodernizma kao prevladane poetike i, šire, književnoga teksta kao artefakta kojemu možemo pristupiti ne osvrćući se na njegov društveni kontekst. Ovdje pokriveno razdoblje od 2008. do 2012. posljednji je, ili jedan od posljednjih činova dugogodišnje distorzije javne reprezentacije književnosti u Hrvatskoj, koja je iz srednje medijske struje skoro u potpunosti eliminirala žanr književne kritike, prepustivši književnost logici spektakularizacije; posve u skladu sa širim rekonfiguracijama medijskoga polja, uostalom. Utrnuće popularnije pisane, pristupačnije kritike u najtiražnijim novinama i magazinima nije, međutim, značilo smrt kritike en generale, kao što su neki požurili ustvrditi, preuzimajući implicitno tabloidne obrasce konstrukcije socijalne zbilje kao konačni kriterij života i smrti jednoga žanra. Koliko god popularno i prohodno pisali, ako ste prisiljeni svoje kritike objavljivati u časopisima, emisijama i na sajtovima lišenima distribucijske, marketinške i bilo kakve druge infrastrukture za pristup širem čitalačkom krugu – a prisiljeni ste, među ostalim, i zbog toga što oni koji taj pristup imaju više ne drže rubrike posvećene kulturi, a kamoli kritici – onda vam reader friendly pismo neće osobito pomoći. Boris Postnikov rođen je 1979. u Splitu. Živi u Zagrebu. Glavni je urednik dvotjednika Zarez. Književne kritike, eseje i društvene komentare objavljuje u brojnim regionalnim medijima. Ovo mu je prva knjiga.

Želite li pročitati knjigu?Postjugoslavenska književnost? u pdf formatu? Dobar izbor! Ovu knjigu je napisao autor Postnikov, Boris. Čitati Postjugoslavenska književnost? Online je sada tako jednostavno!

POVEZANE KNJIGE